Γλυκό Καμινάδα Chimney Cake. Εσείς τα γνωρίζετε;
Γλυκό Καμινάδα Chimney Cake. Κάποιοι από εσάς μπορεί να το έχετε δει και γευτεί και κάποιοι άλλοι όχι. Εδώ και λίγα χρόνια έχει έρθει και στην Ελλάδα το γλυκό Kurtos Kalacs με τις τόσες ονομασίες:
- Αυστρία – Γνωστό ως Προύγκελκραπφεν (Prügelkrapfen).
- Τσεχία – Την δεκαετία του 2000 έγινε δημοφιλής η πώλησή του από κιόσκια με την ονομασία τρντέλνικ (trdelník).
- Γερμανία – Γνωστό ως Μπάουμκουχεν (Baumkuchen).
- Λουξεμβούργο – Γνωστό ως Μπάαμκουχ (Baamkuch), έχει γίνει παραδοσιακό πιάτο που σερβίρεται κυρίως σε ειδικές περιστάσεις, όπως γάμους.
- Πολωνία – Το σέκατζ (Sękacz) είναι ένα παρόμοιο γλυκό που επίσης μαγειρεύεται τυλιγμένο σε πάσσαλο, συνήθως σε ανοιχτή φωτιά.
- Σουηδία – Σπέτεκακα (Spettekaka) καταχωρημένο ως Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης από την Ε.Ε.
- Ρουμανία – Κοζονάκ σεκουιέσκ (Cozonac secuiesc) παρόμοιο κέικ που ψήνεται σε πάσσαλο.
- Ουγγαρία – Κούρτουσκαλατς (Kürtőskalács) το ίδιο με το Κοζονάκ σεκουιέσκ.
- Σλοβακία – Σκαλίκι Τρντέλνικ (Skalický trdelník), προϊόν Π.Γ.Ε. καταχωρημένο από την Ε.Ε.
- Τουρκία – Γνωστό ως μακαρά (makara).
- Ισραήλ – Γνωστό ως κυορτούς (kyortush).
ή ελληνιστί Γλυκό καμινάδα.
Το Γλυκό Καμινάδα Chimney Cake είναι μια παραδοσιακή συνταγή από τους Ούγγρους της Τρανσυλβανίας, τους κατοίκους του Székely.
Υπάρχουν πάρα πολλοί θρύλοι και ιστορικές πηγές σχετικά με το γλυκό καμινάδα, με αποτέλεσμα πολλές περιοχές να διεκδικούν την καταγωγή του. Η πρώτη καταγεγραμμένη αναφορά στο γλυκό καμινάδα εμφανίζεται το 1679 στο χωριό Úzdiszentpéter (Ρουμανία), ενώ η πρώτη γραπτή συνταγή εμφανίζεται το 1781.
Εκείνη την περίοδο το γλυκό καταναλώνονταν μόνο σε γιορτές, ενώ πλέον έχει μπει για τα καλά στην καθημερινότητά μας.
Δείτε εδώ το Φούρνο για Chimney Cake
Όμως, τί είναι το γλυκό καμινάδα; Και με ποιους τρόπους μπορούμε να το απολαύσουμε;
Το γλυκό καμινάδα φτιάχνεται από γλυκιά ζύμη με μαγιά (ζυμωμένη ζύμη). Αυτή τη ζύμη την πλάθουμε σε λωρίδες και την περιστρέφουμε γύρω από μια ξύλινη σούβλα ψησίματος σε σχήμα κώνου και πασπαλίζεται, συνήθως με καστανή ζάχαρη.
Ο παραδοσιακός τρόπος ψησίματος γίνεται σε κάρβουνο (πλέον η τεχνολογία μας δίνει και άλλες λύσεις, όπως φούρνοι με αντιστάσεις)
Το γλυκό καμινάδα ψήνεται με λιωμένο βούτυρο, έως ότου η επιφάνειά του μαγειρευτεί σε χρυσό-καφέ χρώμα. Κατά τη διαδικασία ψησίματος, η καστανή ζάχαρη λιώνει και σχηματίζει μια λαμπερή, τραγανή κρούστα.
Σερβίρεται συνήθως με έξτρα πασπαλισμένη καστανή ζάχαρη, ξηρούς καρπούς, κανέλα, ινδοκάρυδο, αλλά και με σοκολάτα, πραλίνες, παγωτό, σαντιγί κ.λπ.
Όμως δε θέλουμε να σας περιορίσουμε… αυτοσχεδιάστε τόσο με γλυκές όσο και αλμυρές αλχημείες!