Νέα

Εσύ ξέρεις πώς να κάνεις αντικολλητικό το μαντέμι σου;

Αντικολλητική επιφάνεια

Αντικολλητική επιφάνεια, το ζήτημα που θα μας απασχολήσει στο παρόν άρθρο. Παρόλο που τα τελευταία χρόνια πλάκες αλουμινίου με αντικολλητική επίστρωση έχουν μπει στην ελληνική πραγματικότητα σε ό,τι αφορά τις βαφλιέρες, γεγονός είναι πως παραδοσιακά, οι επαγγελματικές κρεπιέρες, βαφλιέρες και grill επαφής είναι εξοπλισμένες με επεξεργασμένη πλάκα από χυτοσίδηρο (μαντέμι).

Πριν από την πρώτη χρήση αυτών των συσκευών με τις μαντεμένιες επιφάνειες ψησίματος είναι απαραίτητο να προβείτε στο λεγόμενο “seasoning” που θα αποδώσει αντικολλητικές ιδιότητες στις πλάκες σας, αλλά και θα τις προστατέψει επιπλέον από τυχόν φθορές.

Προτού ξεκινήσετε υπολογίστε περίπου 1:30 ώρα για να κάνετε το seasoning της συσκευής σας, ώστε να μην βγείτε εκτός προγράμματος στην προετοιμασία της κουζίνας σας.

Ποιο αξεσουάρ πρέπει να χρησιμοποιήσω για να κάνω seasoning τη συσκευή μου;

Το seasoning των συσκευών γίνεται, ιδανικά, με ένα ειδικό «μαξιλαράκι» που ονομάζεται γυαλόχαρτο καθαρισμού και μπορείτε να το βρείτε και με λαβή για ευκολότερη χρήση. Ιδιαίτερη προσοχή, το γυαλόχαρτο καθαρισμού που θα επιλέξετε να είναι πιστοποιημένο για επαφή με τρόφιμα.

Γυαλόχαρτο καθαρισμού κρεπιέρας

Γυαλόχαρτο καθαρισμού κρεπιέρας

Το συγκεκριμένο αξεσουάρ, σας συνοδεύει φυσικά καθ’ όλη τη διάρκεια χρήσης του εξοπλισμού σας καθώς, πέρα από το ότι μπορείτε να λιπαίνεται συστηματικά την επιφάνεια ψησίματος, σας βοηθά να απομακρύνετε και τα υπολείμματα που δημιουργούνται κατά τη χρήση των συσκευών σας.

* Σημαντικό, για όσους έχουν ραβδωτές πλάκες, είναι προτιμότερο να χρησιμοποιηθεί ένα πινέλο

Συντήρηση pad καθαρισμού

Καθαρίστε το pad καθαρισμού με ένα υγρό σφουγγάρι μετά τη χρήση. Μην το βάζετε στο πλυντήριο πιάτων, μην το βυθίζεται στο νερό.

Καθαρίστε το επίθεμα του pad με καθαρό νερό μετά τη χρήση. Αντικαταστήστε το επίθεμα με ανταλλακτικά γυαλόχαρτα καθαρισμού όταν εμφανίζει σημάδια φθοράς. Αντικαταστήστε το επίθεμα σύμφωνα με τη διάρκεια ζωής του με οδηγίες από τον κατασκευαστή

Γυαλόχαρτα καθαρισμού κρεπιέρας

Γυαλόχαρτα καθαρισμού κρεπιέρας

Πώς να κάνετε ένα επιτυχημένο seasoning;
  • Προθερμαίνετε τη συσκευή σας έως ότου αυτή πιάσει τη μέγιστη θερμοκρασία (περίπου 250 βαθμούς)
  • Κατεβάζετε την ένταση του ψησίματος στο 60% της απόδοσης της συσκευής και αφού περάσουν λίγα λεπτά ξεκινάτε τη διαδικασία του seasoning 
  • Μόλις επιτευχθεί η συνιστώμενη θερμοκρασία, απλώς ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα

Θα ακολουθήσουν 10 επαναλήψεις/στρώματα λίπανσης:

  • Για τα πρώτα 4 στρώματα: ρίξτε 1 κουταλάκι του γλυκού φυτικό λάδι στην πλάκα. Απλώστε ομοιόμορφα χρησιμοποιώντας το μαξιλάρι. Αφήστε να στεγνώσει έως ότου δεν υπάρχει πλέον καπνός: 5 έως 10 λεπτά.
  • Από το 5ο έως το 9ο στρώμα: ρίξτε ½ κουταλάκι του γλυκού φυτικό λάδι στην πλάκα. Απλώστε ομοιόμορφα χρησιμοποιώντας το μαξιλάρι. Αφήστε να στεγνώσει μέχρι να μην υπάρχει πλέον καπνός: 5 έως 10 λεπτά.
  • Τελευταίο στρώμα: περάστε το επίθεμα πάνω από την πλάκα χωρίς να προσθέσετε λίπος.
  • Τελικό αποτέλεσμα: καρύκευμα που μοιάζει με βερνίκι, ανοιχτόχρωμο καστανό
  • Καλό είναι ανάμεσα από κάθε ψήσιμο να λιπαίνετε την επιφάνεια ψησίματος (βασιστείτε στην εμπειρία σας).

Μην θεωρείτε πως το να δημιουργήσετε αντικολλητική επιφάνεια πρόκειται για μια πολύ απαιτητική προσπάθεια. Δείτε στο παρακάτω ερασιτεχνικό βίντεο την τεχνική seasoning σε εφαρμογή

Extra tip: Αραιώστε έναν κρόκο αυγού με λάδι, απλώστε το μείγμα στην καυτή πλάκα και σκουπίστε το. Αυτό το μείγμα σας δημιουργεί μια καλή αντικολλητική επιφάνεια seasoning όταν κολλάει η πλάκα