Uncategorized

Bain Marie – Μπεν Μαρι

Μπαιν Μαρι 3x 1/3 GN

Το Bain Marie, γνωστό και ως διπλός λέβητας, είναι μια συσκευή κουζίνας που χρησιμοποιείται για τη θέρμανση ή το μαγείρεμα ευαίσθητων φαγητών όπως κρέμες, σοκολάτα και σάλτσες. Η ιστορία του Bain Marie μπορεί να ανιχνευθεί στην αρχαιότητα, όταν οι άνθρωποι χρησιμοποιούσαν ζεστά λουτρά με άμμο για να μαγειρέψουν φαγητό. Η άμμος θερμαινόταν σε ανοιχτή φλόγα και στη συνέχεια τοποθετήθηκε η κατσαρόλα με το φαγητό, δημιουργώντας μια απαλή και σταθερή θερμότητα.

Η πρώτη γραπτή αναφορά του Bain Marie χρονολογείται από τον 14ο αιώνα, όπου χρησιμοποιήθηκε από αλχημιστές για τα πειράματά τους. Ήταν ένα γυάλινο ή πήλινο δοχείο με χιτώνιο νερού που επέτρεπε στις ουσίες να θερμαίνονται έμμεσα, παρέχοντας μια πιο σταθερή θερμοκρασία. Οι αλχημιστές χρησιμοποίησαν το Bain Marie για να θερμάνουν απαλά τις ενώσεις τους χωρίς να καούν ή να αλλοιώσουν τις ιδιότητές τους, καθώς πίστευαν ότι οι ξαφνικές αλλαγές στη θερμοκρασία θα μπορούσαν να καταστρέψουν τα πειράματά τους.

Με την πάροδο των αιώνων, το Bain Marie εξελίχθηκε και τον 17ο αιώνα χρησιμοποιήθηκε στη Γαλλία για το μαγείρεμα λεπτών σαλτσών όπως το hollandaise και το béarnaise. Ήταν μια μεταλλική κατσαρόλα πάνω από μια άλλη κατσαρόλα με ζεστό νερό, η οποία θερμαινόταν σε χαμηλή φωτιά για να δημιουργήσει μια απαλή φωτιά για τη σάλτσα. Αυτή η τεχνική έγινε δημοφιλής από τον François Pierre de La Varenne, έναν Γάλλο σεφ που έγραψε πολλά βιβλία μαγειρικής κατά τη διάρκεια του 17ου αιώνα.

Κατά τη διάρκεια της βιομηχανικής επανάστασης, το Bain Marie έγινε βασικός εξοπλισμός σε εστιατόρια και ξενοδοχεία, όπου χρησιμοποιήθηκε για να κρατήσει ζεστές τις σάλτσες και τις σούπες για το σερβίρισμα. Χρησιμοποιήθηκε επίσης για το λιώσιμο της σοκολάτας και για άλλες ευαίσθητες εργασίες μαγειρέματος.

Σήμερα, το Bain Marie είναι ένα απαραίτητο εργαλείο σε κάθε επαγγελματική κουζίνα, που χρησιμοποιείται για το μαγείρεμα, το κράτημα και το σερβίρισμα φαγητού. Διατίθεται σε διάφορα μεγέθη και σχέδια, συμπεριλαμβανομένων μοντέλων ηλεκτρικού, αερίου και επαγωγής. Τα σύγχρονα Bain Maries ενσωματώνουν επίσης ψηφιακό έλεγχο θερμοκρασίας, διευκολύνοντας τη διατήρηση σταθερής θερμοκρασίας.

Συμπερασματικά, το Bain Marie έχει μια ενδιαφέρουσα και ποικιλόμορφη ιστορία, που εξελίχθηκε από εργαλείο αλχημιστή σε απαραίτητο εξοπλισμό σε κάθε επαγγελματική κουζίνα. Η απαλή και σταθερή ζέστη του το έχει καταστήσει μια από τις πιο δημοφιλείς τεχνικές για ευαίσθητες εργασίες μαγειρέματος, διασφαλίζοντας ότι το φαγητό διατηρεί τη γεύση και την υφή του. Το Bain Marie θα συνεχίσει αναμφίβολα να είναι ένα σημαντικό εργαλείο στον γαστρονομικό κόσμο για τα επόμενα χρόνια.

Δείτε εδώ όλα μας τα μοντέλα Bain Marie