Τα 100 Δημοφιλέστερα Street Food

Gorditas Street Food No100

Gorditas

Gorditas στη μεξικάνικη κουζίνα είναι ένα πιάτο φτιαγμένο με μάσα (αλεύρι από καλαμπόκι) και γεμιστό με τυρί, κρέας ή άλλα υλικά. Είναι παρόμοιο με την arepa της Κολομβίας και της Βενεζουέλας. Gordita σημαίνει «παχουλή» στα ισπανικά. Υπάρχουν δύο κύριες παραλλαγές αυτού του πιάτου. Στη μία τηγανίζεται σε βαθύ τηγάνι τύπου γουόκ και καταναλώνεται έτσι κυρίως στο κεντρικό και νότιο Μεξικό. Η άλλη ψήνεται σε flat τηγάνι. Η πιο κοινή και αντιπροσωπευτική παραλλαγή αυτού του πιάτου είναι η “gordita de chicharrón”, γεμάτη με chicharron (ένα στιφάδο από χοιρινό με πολλά μπαχαρικά) που καταναλώνεται ευρέως σε όλο το Μεξικό. Τα Gorditas τρώγονται συχνά ως μεσημεριανό πιάτο και συνοδεύονται από διάφορα είδη σάλτσας.

Μια Gordita παρασκευάζεται τυπικά ως χοντρή τορτίγια. Η ζύμη είναι συνήθως φτιαγμένη από αλεύρι καλαμποκιού, το οποίο χρησιμοποιείται επίσης για τις κλασικές τορτίγιες. Μπορεί επίσης να είναι από αλεύρι σίτου, ιδιαίτερα στο βόρειο Μεξικό κοντά στα σύνορα των ΗΠΑ. Μια παλιά παραλλαγή του gorditas χρησιμοποιεί masa quebrada (σπασμένη ζύμη) όπου το καλαμποκάλευρο αλέθεται χοντροκομμένο, αφήνοντας κομμάτια σπασμένων κόκκων.

Ψητή έκδοση

Στην ψητή έκδοση, μόλις ετοιμαστεί η μάσα, χωρίζεται σε μικρές μερίδες. Στη συνέχεια το καθένα γεμίζει με κρέας και διαμορφώνεται σαν ένας μακρόστενος δίσκος. Η ζύμη βυθίζεται σε βραστό λάδι μέχρι να ροδίσει και να γίνει τραγανή εξωτερικά. Μετά το μαγείρεμα, η Gordita αφήνεται να σταθεί για να στραγγίσει το περιττό λάδι. Στη συνέχεια κόβεται μια μικρή σχισμή στη μία πλευρά για να απελευθερωθούν ατμοί και υπερβολική θερμότητα, και χυμός λάιμ και σάλτσα χύνονται μέσα, γεγονός που δίνει στη Gordita τη χαρακτηριστική της γεύση. Σε ορισμένες περιοχές του Μεξικού, η σχισμή χρησιμοποιείται επίσης για να γεμίσει επιπλέον συστατικά, κυρίως σάλτσες όπως φρέσκο ​​τυρί, σαλάτα nopal, ντομάτες, γκουακαμόλε, πατάτες, φασόλια ή rajas (σοταρισμένες λωρίδες της Χιλής). Κατά παράδοση, οι Gorditas είναι γεμάτες με chicharron, αλλά υπάρχουν τοπικές παραλλαγές που το αντικαθιστούν με κοτόπουλο στιφάδο, τεμαχισμένο βόειο κρέας, carne al pastor, αυγά με λουκάνικο chorizo, carnitas ή picadillo.

Gordita de migas.

Η ψημένη έκδοση παρασκευάζεται σχεδόν πανομοιότυπα με την παρασκευή μιας κοινής τορτίγιας, εκτός από την παχύτερη. Όταν η μάσα ετοιμάζεται, το chicharron αναμιγνύεται απευθείας στη ζύμη, αντί να προστεθεί αργότερα. Σχηματίζεται σαν ένας επίπεδος κύκλος, στη συνέχεια τοποθετείται σε πλατό μέχρι να ψηθεί, στις περισσότερες περιπτώσεις χωρίς να προσθέσει επιπλέον λάδι. Όταν σπάσει και γεμίσει, αυτή η Gordita μοιάζει με σάντουιτς φτιαγμένη με τορτίγιες αντί για ψωμί. Αυτή η παραλλαγή είναι γνωστή ως Gordita de migas.