Τα 100 Δημοφιλέστερα Street Food

Lahmacun Street Food No98

Lahmacun
Lahmacun Street Food No98

Lahmacun. Συνεχίζουμε το ταξίδι μας ανά τον κόσμο, γνωρίζοντας τα διασημότερα street foods. Φεύγουμε από την Ουγγαρία και το Langos και οδεύουμε Ανατολικά για να γνωρίσουμε το Lahmacun. Το οποίο πολλές χώρες το διεκδικούν ως εθνικό τους street food, με κυρίαρχες αυτές της Αρμενίας και της Τουρκίας.

Παρόλο που το lahmacun έχει επικρατήσει να λέγεται η “πίτσα της Ανατολής”, αυτό το όνομα δεν αντιπροσωπεύει πραγματικά το συγκεκριμένο street food! Είναι μια τραγανή ζύμη από σιμιγδάλι που από πάνω προσθέτουμε ζουμερό και πικάντικο κιμά. Στην Τουρκία, το lahmacun είναι ο βασιλιάς του street food και αποτελεί το αγαπημένο μεσημεριανό σνακ, τόσο των ντόπιων όσο και των τουριστών.

Lahmacun

Lahmacun

Μπορείτε να το βρείτε και να το γευτείτε στους πολυάριθμους υπαίθριους πάγκους, στις αγορές της Τουρκίας, της Αρμενίας και γειτονικών χωρών,  καθώς και σχεδόν σε οποιοδήποτε παραδοσιακό τουρκικό εστιατόριο. Επειδή αποτελεί καθημερινή και αγαπημένη συνήθεια όλων, έχει προστεθεί σαν επιλογή σε πολλά εστιατόρια (ακόμα και fine dining), όπου συνήθως σερβίρουν μίνι Λαχματζούν ως ορεκτικά.

Lahmacun

Το παραδοσιακό lahmacun είναι ξεροψημένο και φτιάχνεται απλώνοντας μια μπάλα από στιβαρή ζύμη από σιμιγδάλι σε ένα ταψί. Ιδανικά το ψήνουμε σε ξυλόφουρνο. Έτσι θα αποκτήσει πιο πλούσια γεύση και άρωμα. Από πάνω καλύπτουμε με μοσχαρίσιο ή αρνίσιο ψιλοκομμένο κιμά μαζί με τσίλι, κρεμμύδια και άλλα καρυκεύματα.

Πώς σερβίρεται;

Είναι προτιμότερο να σερβίρετε το Lahmacun ζεστό με μπόλικο χυμό από λεμόνι. Παραδοσιακά σερβίρεται ως τυλιχτό (wrap). Η γέμιση συνήθως αποτελείται από τραγανά κρεμμύδια και μια σαλάτα μαϊντανού γνωστή ως piyaz. (Φυσικά ο καθένας μπορεί να προσθέσει ό,τι επιπλέον υλικό θέλει).

Lahmacun

Τέλος, γα αυτούς που θέλουν να ακολουθήσουν όλα τα στάδια της παραδοσιακής ανατολίτικης συνταγής, συνιστούμε να συνδυάσετε το lahmacun είτε με το αλμυρό, κρύο ρόφημα γιαουρτιού που ονομάζεται ayran (γνωστό στην Ελλάδα ως Αριάνι). Είτε με şalgam suyu, το χυμό που έχει υποστεί ζύμωση από τουρσί κόκκινου καρότου, ο οποίος αλατίζεται και αρωματίζεται με αρωματικό γογγύλι που ονομάζεται çelem.

 

Δείτε εδώ ένα video για το πώς παρασκευάζονται τα παραδοσιακά Λαχματζούν: