Νέα

Popcorn! Όλα όσα πρέπει να ξέρεις

popcorn

Ποιος δεν έχει φάει Popcorn; Μιλάμε για το απόλυτο snack που έχει τόσο άρρηκτα συνδεθεί με το cinema, αλλά και την ταινία στο σπίτι, καθώς και με πανηγύρια και άλλες υπαίθριες εκδηλώσεις.

Πριν από την άνεση των αιθουσών cinema και του σπιτιού μας, το δημοφιλές σνακ καλαμποκιού ήταν αγαπημένη συνήθεια και στους… κατοίκους των σπηλαίων!

Ελάχιστοι είναι αυτοί που αναρωτιούνται ποιες είναι οι ρίζες του και που ξέρουν την πορεία του μέσα στους αιώνες.

Πρώτες ιστορικές καταγραφές και ανακαλύψεις

Με την αλματώδη εξέλιξη της επιστήμης, μπορούμε πλέον με βεβαιότητα να πούμε πως οι πρώτες χρήσεις καλαμποκιού από τους ανθρώπους εμφανίζεται μέχρι και 8.000 χρόνια πριν.

Μέσα από αρχαιολογικές ανακαλύψεις, το παλαιότερο εύρημα Popcorn είναι ηλικίας 5.000 ετών και βρέθηκε στο Νέο Μεξικό. Ακριβώς για αυτό το λόγω η πατρίδα του popcorn θεωρείται η ήπειρος της Αμερικής.

Fun fact: Διακοσμημένα τεφροδοχεία στο Μεξικό από το 300 μ.Χ. απεικονίζουν έναν θεό αραβοσίτου με pop corn να κοσμούν την κόμμωσή του. Τα στοιχεία του pop corn σε όλη την Κεντρική και Νότια Αμερική, ιδίως το Περού, τη Γουατεμάλα και το Μεξικό, είναι αμέτρητα. Οι αυτόχθονες πληθυσμοί των Αζτέκων χρησιμοποιούσαν popcorn όχι μόνο ως τρόφιμο, αλλά και για τη διακόσμηση ρούχων και άλλων τελετών.

Με τις μετακινήσεις των αποικιών στη Βόρεια Αμερική, πολλοί νέοι πληθυσμοί γρήγορα υιοθέτησαν το αγαπημένο snack. Έτσι, σύντομα και αναπόφευκτα άρχισαν οι πειραματισμοί. Αποτέλεσμα των πειραματισμών αυτών είναι το popcorn να καταναλώνεται πια με γάλα και ζάχαρη σαν δημητριακά πρωινού. Επίσης, μαγειρεύεται με μια μικρή ποσότητα μελάσας, δημιουργώντας ένα σνακ παρόμοιο με το σημερινό βραστό καλαμπόκι.

Το cinema και τα μικροκύματα!

Οι αποικιστές και οι νέοι Αμερικανοί συνέχισαν να αγαπούν και να καταναλώνουν popcorn, και μέχρι το 1800 ήταν ένα από τα πιο δημοφιλή σνακ. Το pop corn δεν παρασκευάζονταν συνήθως στο σπίτι, αλλά πωλούνταν σε λιανικά καταστήματα, περίπτερα και από πλανόδιους πωλητές σε τσίρκο και υπαίθριες εκδηλώσεις.

popcorn

Έχουν αναπτυχθεί αρκετές μέθοδοι για το «σκάσιμο» καλαμποκιού. Έτσι, δεν άργησε να δημιουργηθεί η πρώτη επαγγελματική μηχανή popcorn εφευρέθηκε στο Σικάγο από τον Charles Cretors το 1885. Το μηχάνημα ήταν κινητό για να του επιτρέπει να περιπλανιέται στους δρόμους και λειτουργούσε με καυστήρα βενζίνης. Η δημοτικότητα των πλανόδιων πωλητών popcorn αυξήθηκε περίπου την ίδια στιγμή που οι ταινίες άρχισαν να προβάλλονται στο cinema. Οι περιπλανώμενοι πωλητές popcorn βρίσκονταν συχνά κοντά στα πλήθη, ειδικά έξω από τα θέατρα. Αυτό οδήγησε το popcorn να θεωρείται ως το πλέον κλασικό σνακ ταινιών.

Κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Ύφεσης, το popcorn ήταν ένα από τα λίγα σνακ που μπορούσαν να τα προμηθευτούν όλοι. Η γλυκιά συνήθεια άλλαξε κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και το pop corn απόκτησε αλμυρή γεύση. *Η ζάχαρη ήταν είδος εν ανεπάρκεια. Στις μέρες μας, το pop corn είναι ο απαραίτητος σύντροφος της ελαφράς διασκέδασης στους πολυκινηματογράφους όλου του κόσμου.
Πηγή: https://www.sansimera.gr/articles/415

Με την εφεύρεση της τηλεόρασης, η συμμετοχή σε κινηματογραφικές αίθουσες μειώθηκε και αναλόγως μειώθηκε η κατανάλωση popcorn. Αυτή η πτώση αντισταθμίστηκε γρήγορα με την εισαγωγή του φούρνου μικροκυμάτων το 1981 στη ζωή μας. Γεγονός που εκτίναξε στα ύψη την οικιακή κατανάλωση popcorn.

Pop corn fact: Σύμφωνα με το Popcorn Board, οι Αμερικανοί τρώνε περίπου 13 δισεκατομμύρια κιλά σπόρου καλαμποκιού ετησίως ή 42 κιλά ανά άτομο.

Σήμερα, στην ελληνική αγορά μπορείτε να βρείτε πλήθος από επαγγελματικές συσκευές για την παρασκευή popcorn