Νέα

Εσύ έχεις φάει Stroop βάφλα;

Stroop βάφλα

Stroop Βάφλα, την έχεις γευτεί; Γνωρίζεις την ιστορία της; Όντας η πρώτη ελληνική εταιρία που εισήγαγε συσκευές για βάφλες στην Ελλάδα και σε συνδυασμό με την 40ετή μας εμπειρία μας, είμαστε σε θέση να σας προτείνουμε μια ιδιαίτερα μεγάλη γκάμα από συσκευές βάφλας, από τις πιο κλασικές, έως και πιο εξειδικευμένες και ιδιαίτερες.

 

Η πρώτη βάφλα που θα δούμε και θα σας συστήσουμε είναι η Βάφλα Stroop.

 

Δείτε εδώ τη βαφλιέρα για Stroop Βάφλα

Οι Stroop βάφλες κυριολεκτικά μεταφρασμένο σημαίνει «σιρόπι βάφλα» και αποτελεί ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα ενός προϊόντος που από φαγητό για φτωχούς αναδείχθηκε σε μια γλυκιά απόλαυση για όλους ως ένα από τα πιο χαρακτηριστικά snack, τόσο στην Ολλανδία, από όπου κατάγεται όσο και σε όλο τον κόσμο.

 

Για αρχή, ας δούμε από τί κατασκευάζεται μια Stroop βάφλα:

Ουσιαστικά μια Stroop βάφλα είναι 2 λεπτά στρώματα ξεροψημένης ζύμης από αλεύρι, βούτυρο, καστανή ζάχαρη, μαγιά, γάλα και αυγά που συμπιέζονται σε μία θερμή βαφλιέρα έως ότου γίνουν τραγανά. Μόλις ετοιμαστούν και πριν κρυώσουν, αφαιρούνται οι άκρες από τις βάφλες με ένα κουπάτ και έπειτα διαχωρίζουμε το πάνω από το κάτω και βάζουμε σιρόπι (μελάσα ή καραμέλα) ανάμεσά τους.

Το αποτέλεσμα είναι ένα λαχταριστό μπισκότο με ένα ελαφρώς τραγανό εξωτερικό και νόστιμο πλούσιο και λαστιχωτό κέντρο.

Stroop

Stroop βάφλα

Πώς φτάσαμε στη σημερινή Stroop βάφλα?

Η ιστορία αυτής της αγαπημένης βάφλας στην Ευρώπη ξεκινά πολλούς αιώνες πριν, με αρχεία από τον 7ο αιώνα που περιγράφουν λεπτομερώς την κατανάλωσή της. Οι Stroop Βάφλες υπήρξαν τόσο σημαντικές στην Ολλανδία που κάπου στον 13ο αιώνα δημιουργήθηκε επίσημη τάξη αρτοποιών βαφλών.

Η ακριβής προέλευση της Stroop βάφλας είναι ένα μυστήριο που χάνεται στην ιστορία. Το μόνο πράγμα που είναι γνωστό με βεβαιότητα είναι ότι αρχικά σχεδιάστηκε στην πόλη Γκούντα. Πηγές ανέφεραν ότι η πρώτη Stroop Βάφλα δημιουργήθηκε κάπου μεταξύ τέλη του 1700 έως τα μέσα του 1800. Η ταυτότητα του εφευρέτη/επινοητή είναι άγνωστη, αλλά όλοι συμφωνούν πως δημιουργήθηκε από έναν ταπεινό αρτοποιό.

Οι αρχικές Stroop βάφλες φτιάχνονταν από υπολείμματα αρτοποιίας – ή ψίχουλα για να είμαστε ακριβείς – συμπιεσμένα επίπεδα με σίδερο βάφλας. Όπως είναι λογικό, η πρώτη παρτίδα των βαφλών ήταν πολύ στεγνή και θρυμματίζονταν στα χέρια του αρτοποιού. Για να διορθωθεί η κατάσταση, αποφασίστηκε ότι πρέπει να προσθέσουν σιρόπι.

Έτσι, με την πάροδο του χρόνου, εξελίχθηκε η επίσημη συνταγή Stroop βάφλας με την ενσωμάτωση των:  αλεύρι, βούτυρο, ζάχαρη, μαγιά, αυγό, γάλα και κανέλα.

Το γεγονός ότι οι Stroop βάφλες δημιουργούνταν από τα απομεινάρια των φούρνων, σημαίνει πως οι πρώιμες Stroop βάφλες ήταν μια φθηνή απόλαυση και εύκολα προσιτή για την κατώτερη τάξη της χώρας. Ως εκ τούτου, αρχικά ονομάστηκαν armenkoeken, ή «μπισκότα φτωχών ανθρώπων». Μέχρι τον 19ο αιώνα, υπήρχαν πάνω από 100 αρτοποιοί Stroop βάφλας στη Γκούντα. Σήμερα υπάρχουν μόνο τέσσερα που, κυρίως λόγω της αυτοματοποίησης της παραγωγής.

Αν σας ενδιαφέρει να εντάξετε τη βαφλιέρα Stroop στην επιχείρησή σας δείτε αυτό το video για πληροφορίες:

https://www.youtube.com/watch?v=yPe5YsR5alA&ab_channel=vandeMeesterDirkOkhuijsen

Η άνοδος της Stroop βάφλας

Από την επινόησή του μέχρι και σήμερα, η Stroop βάφλα παρέμεινε εξαιρετικά δημοφιλής στην Ολλανδία, αλλά και γενικά σε όλο τον κόσμο. Είναι εκπληκτικά τα 22 εκατομμύρια πακέτα πωλούνται κάθε χρόνο στην Ολλανδία, δηλαδή περίπου 30 Stroop βάφλες που τρώγονται ανά άτομο, ανά έτος! Δεδομένης της δημοτικότητάς τους, δεν προκαλεί έκπληξη ότι θα τα βρείτε παντού – από σουπερμάρκετ έως μηχανήματα αυτόματης πώλησης και καφέ. Μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν δημιουργικά σε άλλα προϊόντα όπως παγωτό, κρέμα και κέικ.

 

Προτάσεις για το πώς να φάτε μια Stroop βάφλα;
  • Φυσικά σκέτο, είναι νόστιμο και μπορεί να αποτελέσει το τέλειο snack στην καθημερινότητά σας.
  • Με τον καφέ σας ή το τσάι σας

Stroop βάφλα με καφέ

Μέθοδος:

Παρασκευάστε τον ​​καφέ ή το τσάι σας και βεβαιωθείτε ότι είναι ακόμα ζεστό (να μπορείτε να δείτε τον ατμό να βγαίνει).

Τοποθετήστε τη Stroop βάφλα πάνω από το φλιτζάνι σας σαν καπάκι.

Περιμένετε για λίγο μέχρι να λιώσει η καραμέλα στη μέση.

Και αυτό είναι! Απολαύστε το με την κούπα σας.

  • Με το παγωτό σας.

Θρυμματίστε το και γαρνίρετέ το με τη γεύση που σας αρέσει ή

Stroop βάφλα με παγωτό

Πάρτε δύο Stroop βάφλες και βάλτε ανάμεσα παγωτό, δημιουργώντας κάτι σαν γλυκό μπέργκερ